vineri, februarie 19, 2010

regrete,de acord.remuscari,niciodata

Prima data mi-a fost dat sa aud 'Milord'.Eram in Sighisoara,in Piata Cetatii,si o duduie canta cu o placere nebuna,alaturi de clapar,Milord. "Allez venez! Milord.."
..Eram uluita.Nu doar eu,ci toata multimea.Tin minte ca ma ratacisem putin de oamenii cu care hoinaream pe acolo,dar nici ca-mi pasa.Stateam acolo,pe loc,fascinata de melodie,ritm,versuri(cu toate ca nu excelez in franceza)si ascultam.La putin timp un prieten m-a gasit si mi-a spus ca Edith Piaf canta piesa.Edith Piaf?!Habar n-aveam cine era,dar imi placea asa de mult..

Uitasem parca de piesa,cand intr-o seara,in timp ce eram la o prietena acasa,am gasit in biblioteca ei "viata lui edith piaf" de simone berteut.zic: "edith piaf..trebuie sa mai fi auzit de ea."Sigur ca auzisem,era tipa care canta Milord.Nu cunosteam nimic,stiam doar ca a fost o frantuzoaica,si poate atat.Dar cate lucruri mi-a fost dat sa aflu.Cu cat treceam peste randuri,cu atat simteam ca o inteleg mai bine,ca ii inteleg viata,dorinta de a canta,vointa,esecurile,suferintele,fericirea,extazul,emotia.
Cand ascult Edith Piaf renasc in mine acele sentimente pe care uit cateodata ca le detin..De parca sunetul intra si iese prin mine de zeci de mii de ori,in doar cateva minute.De parca sunetul respira prin mine.Ramane blocat putin,ca apoi cand iese,sa dea nastere unui nou sentiment.Nu stiu ce nume poarta,stiu doar ca e magic.
Ridicarea tinerei artiste de la statutul de strengarita de strada la o mare cantareata in sali de spectacole a fost mult mai romantic decât orice roman. Sfârşitul ei în dependenţă de droguri şi alcool a fost mai trist decât orice melodramă.
Édith s-a nascut la 19 decembrie 1915.A avut o copilărie grea,abandonata de mama ei alcoolica si crescută de bunică,patroană a unui bordel.Tatăl său ,un circ ambulant o ia cu el pe Édith, cu care împarte rulota ce-i servea de locuinţă.Pentru a-şi ajuta tatăl, Édith,începe să cânte la colţuri de stradă, câştigând astfel câţiva bani;inca de copil Edith a detinut acea voce ce putea aduna o mulţime de spectatori.La 15 ani Edith isi paraseste tatal si alaturi de Momone porneste din nou pe strazile Parisului.
"Conservatorul meu e strada,inteligenta mea,instinctul"

La 17 ani,Edith il intalneste pe Louis Dupont,cu care are o fetita,Cecille.Dupont o forteaza pe Edith să se oprească din cantat. Edith nu a putut tolera pierderea de libertate pentru mult timp. In cele din urmă a revenit la fosta ei viaţa pe străzi, luand-o pe Cecille cu ea. Din păcate, fetita a murit de meningită cu putin timp inainte de a ajunge la a doua aniversare. "Din ce-i facuta oare inima lui Piaf?E sigur ca altcineva in locul ei ar fi murit de mult.."
Nu mult timp dupa moartea lui Cecille, încă un Louis a intrat în viaţa lui Edith.Proprietar al clubului Gurney’s - un foarte popular club de noapte din Paris la acea dată - a recunoscut talentul ei atunci când a auzit-o, chiar dacă Edith a fost prost îmbrăcata şi murdara. El ia oferit un loc de muncă lui Edith şi ia dat porecla “La Mome Piaf”..Nu dintotdeauna a fost iubita de public.Presa a facut ca ea sa fie acuzata de moartea lui Louis,cateva luni mai tarziu. "E greu sa canti fara sa fii macar o data aplaudata.Trebuie sa te impinga foamea".
Era o fire usor naiva,inca de tanara facea o pasiune din bautura."A bea apa era poate cea mai frumoasa dovada de dragoste pe care Edith a facut-o unui barbat.."
"Lui Edith ii placeau la nebunie certurile,scenele,tipetele.Trebuia sa existe miscare in jurul ei,inlauntrul ei,asta era felul ei de viata.Ea canta veselia,iubirea,gelozia,despartirile,nu canta viata tihnita la gura sobei."

"Edith se dezlantuia.Se framanta,era geloasa,acaparatoare,banuitoare,facea scandal,isi incuia barbatii in casa.Era imposibila[...]Se consuma prea tare.Ea traia totul,pana la capat,cu acea nebunie a dervisilor rotitori,care nu se opresc decat atunci cand se prabusesc.Ea traia totul,ca si cand a doua zi ar fi trebuit sa moara.Chiar si fleacurile,micile placeri erau epuizate cu o pasiune totala,nestavilita."

"Succesul si banii multi pot sa te omoare,la fel ca si mizeria.."
În New York, Piaf a inceput o relatie cu Marcel Cerdan,un boxer francez şi nou încoronat campion la categoria mijlocie. Ca mai toate relatiile de dragoste ale artistei, si aceasta uniune a fost una fierbinte. Ca boxer, Cerdan calatorea excesiv, deşi Piaf ar fi vrut ca el să fie tot timpul cu ea. Se afla în Insulele Azore, atunci când Edith a sunat şi l-a convins sa zboare inapoi la New York.In mod tragic, avionul cu care acesta se intorcea s-a prăbuşit, omorând toţi pasagerii de la bord. Despre moartea lui Cerdan , în luna octombrie din 1949, Monique Lange, biograful lui Piaf a declarat, “Acesta tragic incident a marcat începutul declinului ei..”
Edith nu era o femeie frumoasa,inca de mica a suferit de numeroase boli.Una din acestea era boala care o măcina din interior: poliartrita reumatoida.
Din pricina acestei boli,era o femeie micuta,la varsta adulta atingand doar 1.47,facand insa ca vocea sa puternica să impresioneze si mai mult.
"Unul din doctori a protestat:
-Doamna,a urca pe scena echivaleaza cu sinuciderea!
-Sinuciderea asta imi place!Imi apartine. "
La aceasta boala grava se adauga si multiplele accidente de masina suferite si operatiile chirurgicale de refacere ale piciorului. Ca sa tina pasul, cantareata nu a avut alta alegere decat sa-si faca injectii regulate cu morfina. Rapid, ea devine dependenta. Partea cea mai proasta e ca medicamentul nu e doar un drog, ci ii distruge si organismul incetul cu incetul.

Ar mai fi multe de spus despre viata si cariera lui Edith Piaf.Ma voi opri insa aici,inchipuindu-mi poate ca am spus destule incat sa va determin sa o cunoasteti mai bine pe artista care a creat un intreg stil de muzica,fiind singura cantareata care a adus viata de strada pe marile scene ale lumii,artista care s-a dedicat in intregime muzicii,scenei,publicului sau si nu in ultimul rand femeia care a trait cu toata pasiunea si nebunia cu care un om poate trai.

Un comentariu: